,,Цветни действия II‘’ на художничката Мария Неделчева гостува в Балчик

Изложбата ,,Цветни действия II‘’ на художничката Мария Неделчева гостува в Художествената галерия - Балчик

На 15 юли 2023 г. от 17:00 ч. в Художествената галерия – Балчик ще бъде представена изложбата ,,Цветни действия II‘’ на художничката Мария Неделчева.

За авторката

Мария Неделчева е завършила Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов”- гр. Пловдив през 1997 г. и Националната художествена академия – гр. София със специалност „Книга и печатна графика“, 2004.

Тя е талантлив художник с дългогодишен опит и умения в графичния дизайн, създаването на логотипи, опаковки и рекламна илюстрация. От 15 години работи на свободна практика в родното си село Белозем за клиенти от страната и чужбина.

След дълги години пред компютъра, тя решава да промени физически начина си на работа, гледната точка, равнината и инструментите и започва да създава изкуство с голям размах, в което няма “undo” до безкрай.    

„Впечатлих се от спинарт техниката, като възможност за създаване на картини голям формат чрез импровизация и движение, с боя върху платното, много по-голямо от формата на компютърния монитор. Поставих си задача да направя света по-цветен! “Цветни действия” е творческо търсене. Впускане в процеса и ползване цвета и движението до достигането на краен резултат. Приемам тези картини като голяма доза дизайн, картини като част от интериора, с мисълта, че “всяка стена има нужда от картина”. Изобразителното изкуството не цели разбиране, а усещане. Така реализирах първата си самостоятелна изложба през месец февруари, 2023 г. в галерия Крис, Асеновград с подкрепата на НФК.

“Цветни действия II” e продължение на търсенето, експеримента и действието. В някои от новите си картини намерих начин да развия стила си посредством съчетаване на конкретна рисунка с абстрактно пространство изградено чрез техниката на завъртане. Една серия от тези картини е вдъхновена от гмуркането, вятъра, топлината, от свободата, която усещаш когато застанеш пред безкрая на морето в унисон с времето и мястото в което се случва втората ми самостоятелна изложба, а именно в любимия ми морски град Балчик.“, споделя Мария Неделчева.

Линкове към страниците на Мария Неделчева в Behance https://www.behance.net/marabird и във фейсбук: https://www.facebook.com/maria.nedelcheva

TOP