На 6 октомври преди 134 години в Париж е открито кабаре „Мулен Руж“

На 6 октомври преди 134 години в Париж е открито кабаре „Мулен Руж“

На 6 октомври 1889 в Париж, Франция, е открито кабаре “Мулен руж”. Негови създатели са Шарл Зидлер и Жозеф Олеру, които купуват танцова зала в близост до квартала на червените фенери и площад “Пигал” с идеята да изградят кабаре като храм на “жената, танца и кан-кана”. Двамата създатели нарекли кабарето Le Premier Palais des Femmes или “Първият дворец на жената”. Причината била, че на всяко представление на сцената излизали най-красивите жени на света. На покрива на сградата има червена мелница, а оттам произхожда и другото му име – “Червената мелница”.

От самото си създаване “Мулен Руж” има стриктни правила за танцьорките и от тях не се допускат никакви отклонения. Всички момичета са с ръст от 168 см до 172 см, с идеална кожа и еднакво дълги ръце, крака и дори разстояние между гърдите. Магията била зрителят да вижда едно и също момиче, клонирано много пъти. Един път седмично се следи теглото на танцьорките и ако някоя е наддала дори един килограм, не се допуска на сцената, докато не влезе във форма. Танцьорките не могат да общуват с публиката – те напускат кабарето през таен вход, където ги чакат шофьорите им, за да ги закарат по домовете. Ако някоя наруши този ред, бива уволнена без обяснения.

Танцьорките в “Мулен Руж” са балерини от най-висока класа, с тях работят хореографи от цял свят, а някои от представленията се подготвят и репетират цяла година. На сцената на “Мулен Руж” са пяли от Марлене Дитрих до Кристина Агилера. В шоуто има също така и акробати, поставяни са оперети, имало е дори и модни ревюта.

Източник: БТА

TOP