INSAIT отпуска стипендия от 2000 лв. на месец на талантливи български студенти

INSAIT отпуска стипендия от 2000 лв. на месец на талантливи български студенти

Нова програма на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет ще осигурява по 2000 лв. месечна стипендия на талантливи български студенти, съобщават от МОН. Програмата за развитие на технологични лидери носи името EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch) и бе представена днес в Министерски съвет от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на Факултета по математика и информатика на СУ проф. Мая Стоянова, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT, и изпълнителния директор на Института Борислав Петров, както и представители на водещи български и световни технологични компании.

С над 1 млн. лв. ще бъде осигурена подкрепа на български таланти в областта на математиката и информатиката да се развиват в страната ни и да постигат резултати на световно ниво тук. Финансовите средства по програмата са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи, стана ясно по време на събитието.

Програмата на INSAIT прехвърля модела за първи път в България и Източна Европа, като съчетава четиригодишната бакалавърска програма по информатика във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет с изследванията на световно ниво в института INSAIT и екосистемата около него. Чрез нея студентите ще бъдат подкрепени със стипендии от 2000 лева на месец за да се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери, като големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др. Отделно на това програмата EXPLORER включва както платени летни изследователски стажове в INSAIT, така и инженерни стажове в развойните отдели на високо-технологични компании.

Прецедент за България е и моделът на финансиране на програмата – с дарения от индустрията, която осъзнава ключовата нужда за бизнеса от този тип специалисти. Зад EXPLORER застават: фондация “За пример“, основана от ръководството на SiteGround – българската технологична компания е сред най-големите партньори на INSAIT с обща инвестиция на стойност 12 милиона лева, предвидена за развитието на института и работата му; технологичният гигант Amazon Web Services;  Man Group – глобална фирма за управление на активи, движена от технологиите, с над 200-годишна история и над 160 млрд. долара в AuM; Фондацията Лъчезар Цоцорков; LAUNCHub Ventures и LatticeFlow – 2 пъти топ 100 AI компания в света. Общо, те даряват над 1 млн. лева за да могат българските деца да останат в България и да се развиват на световно ниво.

Срокът за подаване на документи е до 17 март 2024 г. включително.

Повече за програмата и процеса по кандидатстване

TOP