Стартъпи в сферата на логистиката, екологията и грижата за животните са победители в националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“

Стартъпи в сферата на логистиката, екологията и грижата за животните са победители в националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“

Финалът на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024 г.” се проведе на 31 май в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е третото издание на състезанието, организирано от Фонд на фондовете и Стопанския факултет на СУ, в което се включиха близо 300 участници като отбори или индивидуални състезатели. Всички те получиха възможност да преминат през 10-седмична обучителна програма, в която да развият идеите си под менторството на експерти от 40 партниращи в конкурса организации от инвестиционната и стартъп екосистема у нас.

На първите три места в конкурса се класираха:

Първо място: BuddyGuard – платформа, която свързва доверени гледачи на животни със стопани на домашни любимци. Платформата прави бърза връзка между страните, по ясен график и с навременни и сигурни плащания за услугата. Платформата получи и Наградата на публиката.

Второ мястоTruckspedia – платформа за автоматизиране и оптимизиране на логистичните процеси в Европа. Стартъпът използва AI алгоритми за свързване на свободни товари със свободни камиони.

Трето място: ReGrounded – иновативен, устойчив материал, който се получава от комбинацията между отпадък от кафе, отпадъчен дървесен материал и други био продукти. Материалът е безопасен за контакт с храна, на био основа, изключително здрав, издръжлив, устойчив, биоразградим, компостиращ се и може да бъде рециклиран многократно без загуба на физическите си свойства.

Наградата за «Най-добър ESG“ стартъп спечели екипът на GreenFilters, които са ученици в 11 клас в ЧЕГ „проф. Иван Апостолов“ в София.  Проектът предвижда рециклиране на цигарените фасове, които са значителен източник на замърсяване, заради пластмасата във филтрите им до активен въглен за пречистване на вода, въздух и др.

Фонд на фондовете награди победителят – BuddyGuard с лаптоп, а Софийския университет награди екипа на GreenFilters с книги.

Ето и останалите награди:

BuddyGuard – лаптоп от Фонд на фондовете

GreenFilters – грамота и книги от Софийски университет

Brick3D – менторска среща и доразвиване на бизнес идеята на ниво pitch deck от Innovation Capital

Jobbing – менторство и среща за разглеждане за инвестиция от Vitosha Venture Partners

BuddyGuard, Truckspedia и ReGrounded – парична награда от 500 лв. от MorningsideHill

Brick3D – менторска среща със Silverline Capital

Vita-In – менторска среща със SIS Credit

Enthela – 1000 лв. от Българска фондова борса (BeamUp)

Enthela – Грамота за стартъп с най-голям експортен потенциал от Българска търговско-промишлена палата – Съвет по инвестиции

Truckspedia – безплатен достъп до следващата кохорта на акселератора на Founder Institute Eastern Europe

Vita-In – ваучер за участие на 1 стартъп в преакселератора на Beyond

BuddyGuard – 6 месеца и 2 работни места в коуъркинг сградата на Sofia Tech Park

BuddyGuard – 3 менторски срещи от фондация BCause

GreenFilters – награда “Изгряваща звезда” и едногодишно членство в Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии при БТПП

BuddyGuard и ReGrounded – едногодишно членство в Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии при БТПП

Vita-In и Enthela – възможност за представяне на конференцията Spinoff Conference 2024 от Клъстер “Изкуствен интелект България” и Биотехнологичен и здравен клъстер

Truckspedia и Кошер конструктор – пакет персонализирани услуги за търсене на международни партньорства и излизане на нови пазари от Клъстер “Мехатроника и автоматизация”

Vita-In, Enthela и ReGrounded – менторски сесии от Planet 9 Ventures

Enthela – награда “Innovation Champion (Media Covarage)”  от Recursive

Truckspedia – покана за финалната церемония на IBM Sofia Accelerator – Demo Day през юни, посещение в IBM Sofia Lab и менторство от IBM експерти – от  IBM Sofia Accelerator

Поощрителни награди за всички финалисти връчиха партньори от ОББ, Българска търговско-промишлена палата – Съвет по инвестиции и фондация CleanTech Bulgaria. Българската Е-комерс асоциация също даде награда за всички финалисти – билети за международната конференция SERP Conf. 2025 в София и заснемане на подкаст за екипите и техните проекти.

Тази година в журито участваха представители на Стопанския факултет на СУ, Innovation Capital, Vitosha Venture Partners, Morningside Hill, Silverline Capital, Planet 9 Ventures, ОББ, Сис Кредит, Българската фондова борса, София Тех Парк, Founder Institute, БТПП (Съвет по инвестиции и Съвет по иновации), Клийтех България, Beyond, Българска е-комерс асоциация, Клъстер “Мехатроника и автоматизация”, Фондация Because и Иван Йосифов – ментор в конкурса. Председател на журито беше доц. Тодор Ялъмов от Стопански факултет.

TOP