Милиони насекоми преминават всяка година през тесен проход в Пиренеите

Милиони насекоми преминават всяка година през тесен проход в Пиренеите

Елена Христова, БТА

“Виелица от жълти и бели пеперуди, като буря от венчелистчета” – повече от 17 милиона насекоми преминават през тесен проход в Пиренеите всяка година, сочи изследване, което за първи път описва в детайли тази впечатляваща миграция, предаде АФП.

В горещ септемврийски ден, в прохода Бухаруело на границата между Франция и Испания, британският учен Уил Хоукс се оказва обгърнат от облак от насекоми, които бръмчат “решително”.

В краката си Хоукс вижда “жив килим”, разказва пред АФП изследователят от университета на Ексетър, Великобритания, и водещ автор на изследването, публикувано в сп. “Протоколи Б” на Британското кралско дружество (Proceedings B of the British Royal Society).

Домашни мухи, пеперуди, водни кончета… всяка година повече от 17 милиона насекоми преминават през широкия едва 30 метра проход Бухаруело, според специалиста по миграцията на насекомите.

В пика на вълната всяка минута през прохода преминават над 3000 насекоми, които от континентална Европа се насочват на юг.

Феноменът е документиран още през 1950 г. от британските орнитолози Елизабет и Дейвид Лак, които говорят за “най-забележителното” по рода си събитие.

Тази масова миграция обаче не е могла да бъде измерена количествено. Поради тази причина от 2018 г. насам всяка есен екипът от изследователи на Уил Хоукс посещава прохода Бухаруело, където инсталира видеокамери и капани по пътя на насекомите, за да ги преброи и идентифицира.

Повечето (90 процента) от тях са Episyrphus balteatus – вид насекомо от семейство Сирфидни мухи с оранжеви и черни ивици. Тези летящи насекоми се хранят с листни въшки и следователно са идеални за премахването на вредители по посеви или градини, обяснява Уил Хоукс.

По думите на изследователя те са и “талантливи опрашители”, тъй като изминават стотици километри. Тези насекоми могат да се окажат по-добри опрашители от “относително уседналите” пчели.

Смята се, че броят им е намалял в резултат на климатичните промени, употребата на пестициди и загубата на местообитания, казва ученият, позовавайки се на германско изследване от 2020 г.

Според Уил Хоукс в миналото миграцията на този вид мухи е била още по-зрелищна. Въпреки това спектакълът остава “магически”, коментира той и препоръчва пътуване до прохода Бухаруело в слънчев ден през септември или октомври, особено ако вятърът духа от юг.

TOP