Художествената галерия в Добрич празнува 60 годишен юбилей

Художествената галерия в Добрич празнува 60 годишен юбилей

На 18 май 2023 г. от 18:00 ч. ще се състои официалното събитие по случай 60-та годишнина от създаването на една от най-значимите културни институции в Добрич – Художествената галерия. В продължение на десетилетия галерията организира изложби, форуми и събития за популяризиране на българското изобразително изкуство. Провеждането на общи художествени изложби „Земята и хората“ (1966-1987), пленерите „Хартията“, кураторските проекти и самостоятелните изложби я утвърждават като средище на културата със свой облик и влияние в художествения живот на страната. Естествено е желанието на настоящия екип на галерията за надграждане и доразвиване на тази традиция в контекста на съвременните тенденции в изкуството.

Акцент в честванията е изложбата „60 години Художествена галерия – Добрич“, в която ще бъдат представени творби на художници – приятели на галерията, съпричастни с дейността и развитието ѝ.

В продължение на няколко месеца чрез ретроспективни публикации бяха представени важни периоди от художествения живот в Добрич. Бяха припомнени ключови събития от историята на галерията, изтъкнати личности и художници, допринесли за формирането на богатата ѝ колекция.

Заповядайте да споделите празника!

TOP