Употребяваните автомобили в Румъния са поскъпнали със 17 процента през последната година

Употребяваните автомобили в Румъния са поскъпнали със 17 процента през последната година

Цената, която румънците плащат за закупуване на автомобил втора ръка, се е увеличила до над 12 800 евро през 2023 г. или с приблизително 17 процента в сравнение с миналата година, съобщава БТА. Това показват данните от специализиран анализ на платформата за оценка, продажба и покупка на автомобили Instant.ro, цитирани от вестник “Адевърул”.

Увеличението се дължи на свиване на предлагането на употребявани автомобили на румънския пазар, съчетано с по-висока инфлация, но също и на намаленото предлагане на нови автомобили, налични за незабавно вземане. Увеличаването на времето за чакане за доставка на нови коли води до пренасочване към закупуване на такива втора употреба.

“Този контекст, който доведе до повишаване на цените на употребяваните автомобили, води началото си от пандемията от КОВИД-19. Предпочитанията на румънците се променят към автомобили от по-ново поколение с по-малък пробег”, казва Влад Гица, главен изпълнителен директор на Instant.ro.

“Фолксваген” (Volkswagen), Бe Eм Ве (BMV), “Ауди” (Audi), “Рено” (Renault) и “Мерцедес” (Mercedes), следвани от “Форд” (Ford) и “Шкода” (Skoda), са марките употребявани коли, предпочитани от румънците. За разлика от предишни години, през 2023 г. интересът на купувачите към бензиновите двигатели се е увеличил за сметка на дизеловите.

В същото време през периода май – юни от общия обем на търгуваните и регистрирани автомобили само 66 процента (45 000 автомобила) принадлежат към сегмента на употребяваните, което е спад от 73 процента (52 000 автомобила), регистриран в същия период на миналата година.

Румънците сменят колата си най-често между 150 000 и 200 000 изминати километра.

TOP