“Барби”, “Сен Лоран”, “Макдоналдс” – марките вече играят водеща роля в киното

"Барби", "Сен Лоран", "Макдоналдс" - марките вече играят водеща роля в киното

Елена Христова, БТА

В киното марките вече не се задоволяват с второстепенни роли: от филма “Барби”, който излезе на голям екран миналата седмица, до “Ферари” на Майкъл Ман или “Домът на Гучи” на Ридли Скот, те вече осигуряват суровината за филмови продукции, предаде Франс прес.

За премиерата на игралния филм “Барби” с участието на Марго Роби и Райън Гослинг бонбонено-розовата марка и нейната родителска компания “Мател” залагат на максимална маркетингова експозиция в четирите краища на света, следвайки стъпките на филмите “Лего”, които завладяха големия екран.

“Все още говорим за продуктово позициониране, но нещата не са както преди век. Публиката вече е толкова близка до марките, че не е проблем да им се посвети цял филм”, отбелязват експерти.

“Идеята на този жанр филми е да се подчертаят ценностите, личността или ролята, която марката иска да играе в обществото”, казва маркетинговият специалист Жералдин Мишел. “Хората са съблазнени от тези истории. Марките заеха мястото на политиката и религията, те създават общности и филмите са част от тях. Това е пропаганда в огромен мащаб”, допълва тя.

Сред марките, които ще присъстват на големия екран през следващите няколко месеца, най-известният отбор от Формула 1 може да предизвика фурор на филмовия фестивал във Венеция през септември. Там се очаква режисьорът на “Жега” Майкъл Ман да представи филма си “Ферари”, в който актьорът Адам Драйвър се превъплъщава в образа на основателя на компанията за спортни автомобили Енцо Ферари.

Марката не е чужда на киното, като вече присъстваше и във филма “Пълно ускорение” (2019) с участието на Мат Деймън и Крисчън Бейл.

В света на лукса границите между киното и марките също се размиват. Десетилетие след като актьорите Пиер Нини и Гаспар Улие се превъплътиха в образа на нейния създател в една и съща година, тази пролет “Ив Сен Лоран” стана първият луксозен бранд, който основа собствена продуцентска компания.

Ридли Скот обърна поглед към семейство Гучи с филма си “Домът на Гучи” с Лейди Гага, Адам Драйвър, Ал Пачино или Джаред Лето.

Чанти и аксесоари на марката се появяват безброй пъти на екран, а актрисата Салма Хайек – съпруга на шефа на групата “Kering” Франсоа Пино, чиято собственост е “Гучи”, играе ключова роля.

Не липсват и филми за марки, които не са толкова бляскави и често са изградени по същата схема, проследявайки възхода, а понякога и падението на гениален предприемач. Съоснователят на “Епъл” Стив Джобс вдъхнови два филма, а създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг беше представен в “Социалната мрежа” с Джеси Айзенбърг в главната роля.

По-малко известните създатели на “Макдоналдс” и “Блекбери” също са вдъхновители за филми.

Жанрът се превръща в печеливш и за стрийминг платформите с продукции като “Въздушния” за Майкъл Джордан и “Тетрис” за една от най-популярните видеоигри в историята.

TOP