Вискри – румънското село на чорапите

Вискри - румънското село на чорапите

Мартина Ганчева, БТА

Всичко започва през 1999 г. в трансилванското село Вискри. Леля Ляна, местна бедна жена, отива с чифт чорапи от овча вълна при по-богатите си съседи – заселници германци, за да проси. Учителят по музика Харалд Ризе и неговата съпруга предлагат пет марки за плетивото, колкото е двудневна надница в конюшнята. Гостите на немското семейство също харесват чорапите и си поръчват няколко чифта. На следващия ден леля Ляна се връща, но този път, за да сключи бартер – чорапи срещу храна.

С течение на времето бартерът се превръща в местен бизнес, малка индустрия с марка “направено във Вискри”. В него се включват над 100 жени от трансилванското село. Те основават и асоциация, от която за Германия тръгват хиляди чифтове чорапи. Те стават особено търсени на църковни и коледни базари в Германия. За да се справи с търсенето, град Стеген близо до Фрайбург дори създава “склад за чорапи”. Плетивата, излезли изпод сръчните ръце на жителките на трансилванското село, достигат и Великобритания, Австрия, Нидерландия и Швейцария.

А във Вискри започва да се провежда часът на чорапите. Два пъти седмично, в сряда и петък от 10 до 12 часа, жените се събират в двора на Харалд Ризе и предават продукцията, която са изработили. Контролират се да няма грешки, чорапите да не са много дълги или прекалено къси.

Благодарение на тази история жителите на селото стават и герои на документален филм, копродукция на Румъния и Германия. Лентата, озаглавена „Селото на чорапите“, е направена от Иляна Стънкулеску, млада режисьорка, която случайно открива на една порта съобщение: “Време за чорапи – сряда и петък от 10 до 12 часа”.

„Там, в двора на германеца, имаше специална стена с лоши и добри примери, с грешно изплетени чорапи. Една малка индустрия, израснала от раница, пълна с плетива”, разказва Иляна.

Ако се вярва на статистиката, над 50 000 чифта чорапи са стигнали от Вискри до Западна Европа от 1999 г. досега. Местните жени от трансилванското село произвеждат и ръкавици, шапки, пуловери, одеяла, домашни чехли, които обикалят целия свят, носейки името на Румъния със себе си. А Камелия Бълика от асоциацията е тази, която се грижи традицията да остане жива.

TOP