Онлайн кампания за стимулиране на енергийната ефективност

Министерството на енергетиката с онлайн кампания за стимулиране на енергийната ефективност

През месец януари Министерството на енергетиката ще пуска в каналите си в социалните медии кратки съвети за подобряване на енергийната ефективност от страна на домакинствата.

Онлайн кампанията е под наслов „Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове“.

Стартът й съвпада и с отварянето за кандидатстване по втората процедура за енергийно ефективни системи за улично осветление. След изпълнението на проектите подмененото улично осветление трябва да спести на общините не по-малко от 30% от изразходваната електроенергия.

Енергийната ефективност е стратегически приоритет за Европа и неслучайно енергийният съюз почива на принципа „Енергийната ефективност на първо място“. ЕС си поставя все по-амбициозни цели за намаляване на първичното и крайното потребление на енергия. Целта е запазване на природните ресурси, подобряване на околната среда и качеството на живот, както и спестяване на разходи. В крайна сметка най-евтината енергия е тази, която няма да бъде консумирана.

Потреблението на електрическа енергия и отоплението се изчисляват в kWh. Един киловатчас съответства на използваната енергия от електрически уред с мощност един киловат (=1000W) за един час. Нека си „преведем“ това с примери: един киловатчас електрическа енергия би стигнал за сърфиране в интернет на домашния компютър в продължение на около шест часа или около четири часа гледане на телевизия на голям плазмен телевизор с плосък екран. Това е и количеството енергия, с което бихте могли да измиете чиниите вкъщи с ефективна миялна машина или да пуснете битов климатик за един час. Затова съветите ще са насочени към минимизиране на използваната енергия с предприемането на сравнително лесни стъпки.

Проверете енергийната ефективност на вашия електроуред

TOP