Петимата най-богати в света са удвоили богатството си, докато пет милиарда души са станали по-бедни, предупреждава доклад

Петимата най-богати в света са удвоили богатството си, докато пет милиарда души са станали по-бедни, предупреждава доклад

Илиян Цвейн, БТА

Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си богатство от 405 милиарда долара до 869 милиарда долара от 2020 г. насам. Тяхното богатство е растяло с 14 милиона долара на час. На този фон близо пет милиарда души са станали по-бедни. Това разкрива най-новият доклад на “Оксфам” (Oxfam) – неправителствената организация за борба с бедността, посветен на нарастващите неравенства в световен мащаб.

Ако настоящите тенденции се запазят, то в рамките на едно десетилетие светът ще бъде свидетел на първия си трилионер (притежаващ състояние от или над 1000 милиарда долара), пише още в доклада. По отношение на бедността обаче – тя няма да бъде изкоренена още 229 години.

Докато милиардери от цял свят обсъждат геополитически и икономически предизвикателства на започналия вчера в Давос Световен икономически форум, докладът на “Оксфам” се спира на мащабните неравенства между най-богатите и най-бедните слоеве от населението.

Седем от десетте най-големи корпорации в света имат милиардер като изпълнителен директор или основен акционер. Тези корпорации имат обща оценка от 10,2 трилиона долара – сума, която надскача общия брутен вътрешен продукт в рамките на година на всички страни от Африка и Латинска Америка, пише още в доклада.

“Свидетели сме на началото на едно десетилетие на разделение, тъй като милиарди хора поемат икономическите удари от пандемията, инфлацията и войната, докато богатството на милиардерите процъфтява. Корпорациите доставят повече приходи за тях за сметка на всички останали”, заяви Амитаб Бехар, временно заемащ поста на изпълнителен директор на “Оксфам”.

Силният скок на изключителното богатство през последните три години се затвърди, докато глобалната бедност остава затънала на нивата си отпреди пандемията. Милиардерите сега са с 3,3 трилиона долара по-богати в сравнение с 2020 г. Богатството им е нараснало три пъти по-бързо от темпа на инфлация, отчита “Оксфам”.

Според организацията “въпреки че представляват едва 21 процента от световното население, богатите страни от Глобалния север притежават 69 процента от световното богатство и са дом на 74 процента от милиардерите по света.

Притежаването на акции облагодетелства предимно най-богатите. Най-богатият 1 процент от хората притежава 43 процента от всички глобални финансови активи. Те държат 48 процента от финансовото богатство в Близкия изток, 50 процента в Азия и 47 процента в Европа.

Големите корпорации са се насочили към рекордни печалби през 2023 г. Най-големите 148 корпорации в света заедно са имали 1,8 трилиона долара общи нетни печалби през първите пет месеца на 2023 г., което е представлявало скок с 52 процента спрямо средните им нетни печалби през периода 2018 – 2021 г.

Докладът установява още и че за всеки 100 долара печалба, реализирана от големите корпорации между юли 2022 г. и юни 2023 г., 82 са били изплатени на големите акционери.

“Монополите вредят на иновациите и смазват работниците и по-малките предприятия”, казва още Бехар.

Френската корпорация за луксозни стоки “Луи Вюитон Моет Хенеси” – Ел Ве Ем Аш (LVMH), ръководена от Бернар Арно – вторият най-богат човек в света, беше глобена от антитръстовия орган на Франция. Правителството на САЩ пък съди “Амазон” (Amazon), компанията на американския милиардер Джеф Безос, за това, че използва своята “монополна власт”, за да задуши конкуренцията. Състоянието на Безос от 167,4 милиарда долара се е увеличило с 32,7 милиарда долара от началото на десетилетието.

Докладът на “Оксфам” също показва как “войната срещу данъчното облагане” на корпорациите е довела до спад на ефективната ставка на корпоративния данък с приблизително една трета през последните десетилетия. Корпорациите безмилостно са приватизирали публичния сектор.

“Публичната власт може да овладее избягалата корпоративна власт и неравенството – оформяйки пазара да бъде по-справедлив и свободен от контрола на милиардерите. Правителствата трябва да се намесят, за да разбият монополите, да дадат права на работниците, да обложат с данъци тези масивни корпоративни печалби и най-важното – да инвестират в една нова ера на обществени стоки и услуги”, заявява Бехар.

TOP