Фондът на фондовете и Софийският университет обявиха началото на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“

Фондът на фондовете и Софийският университет обявиха началото на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“

Фондът на фондовете и Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявиха началото на третото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България“, съобщава МИР. Инициативата се провежда под патронажа на Министъра на иновациите и растежа и Ректора на СУ. Тя ще даде възможност на индивидуални участници или екипи да развият иновативните си идеи, да покажат предприемачески умения и да придобият ценен опит в стартъп екосистемата в рамките на 10-седмична менторска програма преди финалното представяне на идеите си.

Тази година организаторите разширяват мащаба на инициативата с по-дълъг период за кандидатстване и обучение, а партньори на инициативата са още повече организации – над 30 финансиращи институции, фондове, секторни асоциации, организации от научните и академичните среди и др.

В надпреварата могат да участват студенти и младежи от цялата страна на възраст до 29 г., както и ученици от 11 и 12 клас с иновативни бизнес идеи. Допустими са проекти от всички области и на различен етап на реализация – идейна фаза, ранен или напреднал етап. Конкурсът ще приключи на 31 май 2024 г. с представяне на десетте най-добри концепции пред партньорите на конкурса в Аулата на Софийския университет.

Кандидатури на младежи от цялата страна се приемат през сайта на конкурса https://www.startup-competition.fmfib.bg/ в срок до 15 март 2024 г.

Допуснатите до конкурса участници ще преминат през десетки уебинари, уъркшопове, менторски сесии, обучения, гейминг срещи и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди – етап на проекта, възраст, сектор, в който попада идеята.

Състезанието е трамплин за успешно осъществяване на планове за собствен бизнес във всички сектори на икономиката и цели да повиши предприемаческата култура на младите хора в България, включително за генериране и развитие на идеи, бизнес планиране, маркетинг, представяне пред инвеститори и др.  Ценна възможност е и създаването на бизнес контакти сред предприемаческите, академични и научни среди и привличане на съмишленици към реализирането на идеите.

В първото си издание през 2022 г. конкурсът привлече 36 проекта, а миналата година участниците бяха над 50. Автори бяха студенти или завършили вече образованието си възпитаници на 17 български и 7 чужди университета. До състезанието бяха допуснати и ученици горен курс от 7 български гимназии.

Конкурсът е подкрепил акселерирането на идеи от различни сектори – финтех, електронна търговия, рециклиране, виртуална реалност, приложения на изкуствен интелект, електромобилност, образование, агротехнологии и градско земеделие, кариерно развитие, гражданско общество, архитектура, творчески дейности и др. Най-силните проекти получиха директна инвестиция или успяха на по-късен етап да привлекат финансиране.

Още информация и линк за кандидатстване: www.startup-competition.fmfib.bg.

Информация за участниците и победителите в първото издание

Информация за участниците и победителите от второто издание

TOP