Бали започва да налага нова такса на чуждестранните туристи

Бали започва да налага нова такса на чуждестранните туристи

Галя Горнишка, БТА

Индонезийският остров Бали въвежда от днес такса за чуждестранните туристи от 150 000 рупии (9 евро), предназначена за опазването на “Острова на боговете”. Това съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Вулканичният остров с плажове с фин пясък, който привлича милиони туристи всяка година, иска да попълни финансите си, за да се бори с нежеланите последици от свръхтуризма.

“Тази такса има за цел да защити културата и околната среда в Бали”, заяви временно изпълняващият длъжността губернатор на Бали Санг Маде Махендра Джая на церемония по стартирането на проекта в понеделник.

Таксите ще се плащат онлайн през портала “Обичам Бали” (Love Bali) и ще се прилагат за чуждестранни туристи, пристигащи на острова, се посочва в комюнике.

Според губернатора плащането онлайн ще позволи да се намалят опашките при пристигане.

Близо 4,8 милиона туристи са посетили Бали между януари и ноември миналата година, според официалните данни, а туристическият сектор на острова, който пострада значително по време на пандемията от КОВИД-19 заради затварянето на границите, продължава да се възстановява.

Тропическият остров се aнгажира да предприеме твърди мерки след няколко инцидента, най-вече разголени туристи в храмовете и свещените места, които шокираха населението на острова, което в по-голямата си част е индуистко.

Миналата година местното правителство публикува наръчник за туристите в Бали, в което се обяснява какво поведение да избягват.

TOP