Българският INSAIT и Toyota ще разработват „мултимодален AI за управление на роботи“

Българският INSAIT и Toyota ще разработват „мултимодален AI за управление на роботи“

Българският институт INSAIT влиза в партньорство с автомобилния гигант Toyota, с цел разработване на „мултимодален изкуствен интелект (AI) за управление на роботи“, съобщава AI България.

„Изключително се радваме да обявим, че INSAIT подписа стратегическо сътрудничество със световния технологичен лидер Toyota за изследвания в сферата на изкуствения интелект и роботиката“ – споделят от INSAIT.

„Партньорството с Toyota помага за позиционирането на България като място, където се правят изследвания на световно ниво и се измислят технологиите на бъдещето“.

Освен че ще финансира изследванията на INSAIT в областта на роботиката и изкуствения интелект, Toyota също така ще предостави роботи на института. От Министерството на образованието и науката посочват, че целта е „създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ аудио команди, команди на естествен език и компютърно зрение за разпознаване на обекти“.

Според МОН „този изкуствен интелект ще направи робота функционален за различни задачи в ежедневието“. Например, той ще може да помага на възрастни хора или на хора в затруднено положение, които срещат трудности сами да извършват рутинни домашни задачи. От МОН също посочват, че „в дългосрочен план подобен робот може да се превърне и в част от домакинствата навсякъде по света“.

TOP