Връчиха наградите „Еврика“ за 2022 година

Награди „Еврика“ за 2022 година

На 31 януари 2023 г. в сградата на НДК в София се проведе тържествената церемония по награждаване на лауреатите на наградите на Фондация „Еврика” за 2022 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Ограничителното условие е кандидатите за наградите „Еврика” да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област.
През тази година връчването на наградите „Еврика“ и връчването на удостоверенията за стипендии бяха обединени и връчени на:
– Наградата „Еврика“ за 2022 г. за постижения в науката получи д-р Александър Сираков – лекар-специализант по образна диагностика в УМБАЛ „Свети „Иван Рилски“ – София. Наградата се присъжда за отлична защита на дисертационен труд на тема „Временно-стент асистирано койлиране”, за което му е присъдена образователна и научна степен „Доктор“.
– Наградата „Ееврика“ за 2022 г. за млад изобретател получи Елица Петкучева – асистент в Секция „Водородни системи с полимерен електролит“ на Институт по електрохимия и енергийни системи „Акад. Е. Будевски“ при БАН.
– Диплом за отлично представяне в конкурса за млад изобретател получи Мария Тодорова – съавтор в пет изобретения, регистрирани като полезни модели със съществен дял на участие (20-50%). Патентованите активни компоненти от слузта на охлювите са включени в нови продукти, които се предлагат на българския и международен пазар. Икономическият ефект от разработените продукти възлиза на над 2 000 000 лева.
– Наградата „Еврика“ за 2022 г. за млад мениджър получи Христо Пеев – основател и изпълнителен директор на Motion Software и главен мениджър „Иновации“ на Еxadel. Специализираното жури присъди наградата „Еврика“ за най-добър млад мениджър на 2022 година на Христо Пеев за: глобална визия и подход в развитието на бизнеса и значими бизнес резултати; иновативен управленски подход в търсенето, експериментирането и прилагането на работещи управленски идеи и практики; изявено бизнес лидерство.
– С Диплом за отлично представяне в конкурса беше отличен Димитър Платов – съосновател и собственик на „Бъзонада“ ООД – мотиви – за създаване и развитие на сериозен бизнес въз основа на традиционни за българите вкусове и природни ресурси; решителност, гъвкавост и постигнати резултати в производствената дейност и реализацията на продуктите.
– Наградата „Еврика“ за 2022 за млад фермер бе връчена на Тихомир Тачев – земеделски производител и пчелар от село Асеновец, община Нова Загора – отглежда 270 пчелни семейства, разположени на два пчелина.
Акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация „Еврика“ връчи удостоверенията на 42 ученици и студенти, определени след конкурс за стипендианти на Фондация „Еврика“ за учебната 2022/2023 година. Те са представители на СУ „Св. Кл. Охридски”; Медицински университет – София; НВУ „В. Левски“; Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен; ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия; ПУ „Паисий Хилендарски“; Медицински университет – Пловдив; УНСС – София; Икономически университет – Варна; ШУ „Еп. Константин Преславски“; Русенски университет „Ангел Кънчев“; ЛТУ – София; СМГ „Паисий Хилендарски“; МГ „Гео Милев“ – Плевен; МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна; НПМГ – София; ПМГ – Силистра.

Повече информация ще намерите тук.

TOP