Новата стипендиантска програма на INSAIT и ФМИ: даровити български ученици избират България пред университети във Великобритания, Франция, Швейцария и Германия

Новата стипендиантска програма на INSAIT и ФМИ: даровити български ученици избират България пред университети във Великобритания, Франция, Швейцария и Германия

Осем възпитаници на водещите математически гимназии от страната са избрани да бъдат част от първата програма EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch), която им осигурява 2000 лв. месечна стипендия за период от 4 години. Инициативата е на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет и благодарение на нея някои от най-талантливите ни деца избират България пред предложения от водещи университети като Оксфорд, ETH – Цюрих, Техническия университет в Мюнхен и др.

Те бяха публично представени в Аулата на Софийския университет от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на ФМИ проф. Мая Стоянова, основателя на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния директор инж. Борислав Петров.

Стипендиантите:

  • Николай Георгиев от Силистренската природоматематическа гимназия “Св. Климент Охридски”. Николай е лауреат на Националната математическа олимпиада с успех 6.00 и част от Националния отбор по математика.
  • Ясен Пенчев, възпитаник на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Габрово. Той е носител на престижни отличия от над 55 български и международни олимпиади и състезания по математика, физика, информатика и други.
  • Теодора Тодорова, възпитаничка на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. Теодора беше част от стажантската програма за талантливи български ученици на INSAIT STARS и е сред екипа на статията, публикувана в една от най-реномираните конференции в света в областта на изкуствения интелект и статистиката AISTATS през 2023 г.
  • Симеон Дочев, СМГ. Носител на медали от повечето от най-елитните математически състезания у нас и стипендиант на МОН за деца с изявени дарби.
  • Мария Дренчева, СМГ. Олимпиец – носител на златни медали от Европейската математическа олимпиада за момичета, Националното пролетно състезание по математика и много други. Мария е бивш възпитаник на програма STARS на INSAIT и е спечелила стипендията на Фондация “Миню Балкански” с право да учи във Франция.
  • Денимир Димитров, СМГ. Медалист от Националната олимпиада по математика, от Международното състезание по математика в Индонезия и много други. Спечелил лятната позиция за асистент в Международния секретариат на НАТО в Брюксел в клон, отговарящ за защита на данните и управление.
  • Ния Димитрова, СМГ. Ния е част от националния отбор на България по лингвистика и е медалист в повече от дузина от най-престижните олимпиади и състезания в България.
  • Делян Бойчев, възпитаник на ПМГ „Васил Друмев“, Велико Търново и олимпиец по природни науки, който само преди няколко дни стана част от националния отбор на България по изкуствен интелект. Той е завършил успешно курсове по машинно обучение, невронни мрежи и др. от Станфорд, Имперския колеж в Лондон и др.

Източник и изображение: МОН

TOP