Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2024 година

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2024 година

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За десета поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

От Института за български език са подготвили две диктовки. Едната диктовка е откъс от интервю с поетесата Мирела Иванова. Другата диктовка представя откъси от изказвания на поета Иван Теофилов. В текстовете са направени редакторски промени за целите на диктовката.

Диктовките могат да бъдат изтеглени от следния линк: http://ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-za-24-may-2024-godina/

Всеки може да се присъедини: с диктовки в класната стая, на площада или самостоятелно и да изпрати кратка информация и снимки на диктовките, като попълни следния формуляр до края на месец май.

Млади учени от Института за български език ще направят подбор на най-добрите диктовки. Резултатите ще обявим в началото на месец юни на страницата на Института за български език и в „Езикови справки“ във Фейсбук. Победителите ще получат по пощата тениска и стикер с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

 „Написаното остава. Пиши правилно!“ е проект на Института за български език към Българската академия на науките.

TOP