Дронът „Черен лебед“ проправя бъдещето на доставките

Дронът „Черен лебед“ проправя бъдещето на доставките

На 25 май „Черен лебед“ – първият в света товарен дрон, разработен от „Дронамикс“, извърши успешно първия си полет от летището в Балчик, като по този начин показа своя потенциал за повишаване ефективността в сферата на логистиката.

Създадена от желанието на двамата братя Рангелови да намерят по-бърз, по-екологичен и по-достъпен начин за доставка на стоки, мисията на компанията „Дронамикс“ е всяка доставка да достига до своя получател в рамките на същия ден, независимо в коя точка на света се намира. Това важно събитие е кулминационният момент от провежданите в продължение на месеци наземни тестове и полети с умалени модели.  „Черен лебед“ бе дистанционно пилотиран от двама пилоти на търговски авиолинии от наземната контролна станция на „Дронамикс“.

Преминалият успешно тест валидира лицензираната технология за товарни дронове на компанията за търговски полети в Европа, която ще започне да обслужва по-късно тази година сектори като електронна търговия, фармация, резервни части и малотрайни продукти.

 „От деня, в който за първи път си представихме как би изглеждал „Черният лебед“, ние работим за този полет. Днес е исторически момент за нас и се гордеем, че показахме нашата дрон технология“, каза Константин Рангелов, съосновател и главен технически директор на „Дронамикс“.

 „Ние положихме огромни усилия и много труд, вяра и стремеж, за да докажем, че нашето творение работи. Сега можем да се съсредоточим върху следващата стъпка – разгръщането на търговската ни дейност и това много ни вълнува“, сподели Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на „Дронамикс“.

 „Дронамикс“ е първата в света авиокомпания за товарни дронове с голям обсег. Дронът „Черен лебед“  е създаден, за да пренася товари с тегло 350 кг на разстояние до 2500 км, което е с 80% по-бързо, 50% по-евтино и отделя с до 60% по-малко вредни емисии от алтернативните видове транспорт. Бързо разрастващият се екип на компанията включва опитни експерти в областта на авиокосмическата индустрия и логистиката. „Дронамикс“ е първата в Европа лицензирана авиокомпания за товарни дронове и първият стратегически партньор на Международната асоциация за въздушен транспорт за дронове в световен мащаб.

Към настоящия момент финансирането на „Дронамикс“ е в размер на 40 милиона долара, набрани от фондове за рисков капитал и бизнес ангели от 12 държави и е съфинансирана от програма EIC Accelerator при Европейския съвет за иновации.

Видео

TOP