Швейцарците остават почитатели на парите в брой, макар и виртуалното разплащане да расте

Швейцарците остават почитатели на парите в брой, макар и виртуалното разплащане да расте

Светослав Стефанов, БТА

Швейцарците продължават да предпочитат плащането в брой, въпреки че платформите за мобилно разплащане се увеличават, а предупрежденията за задаващото се безкешово общество се множат, сочи проучване на централната банка, цитирано от Ройтерс.

Парите в брой си остават основното средство за плащане при “среща” на клиентите с бизнеса, например в магазини и ресторанти, и сериозно изпреварват приложения за разплащане, като например “Гугъл пей” (Google Pay).

Около 92 на сто от компаниите в Швейцария, които имат пряк досег с клиентите си, продължават да приемат пари в брой, докато едва 59 на сто приемат разплащания през приложения, сочи проучването.

При все това мобилните приложения за разплащане, възприети от 40 на сто от швейцарците през 2021 г., стават все по-популярни и вече изпреварват кредитните и дебитните карти.

Резултатите от проучването на Швейцарската национална банка контрастират с опита на някои други страни, като например Швеция, която става все по-безкешова, посочва Ройтерс.

Швейцарските компании, които работят с клиенти непряко – онлайн, по имейл или по телефон, предпочитат банкови преводи или фактури, а чак на трето място са парите в брой.

Наличието на пари в брой е тема, която в Швейцария придобива все по-силен политически оттенък. В алпийската страна не е изключение с кеш да бъдат купени дори и едри стоки, като например автомобили.

Защитници на парите в брой твърдят, че изваждането им от употреба би било зле за млади и възрастни, които нямат опит или достъп до мобилни приложения за разплащане, а и се оплакват, че банковите клонове и банкоматите намаляват.

В момента върви подготовката за два референдума в защита на парите в брой, като те са в различен етап от набирането на подписи, за да бъдат задействани.

TOP