Днес е Международният ден на детската книга

Днес е Международният ден на детската книга

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април от 1967 г. по инициатива на Международния съвет на книгите за млади хора (IBBY), за да вдъхнови любов към четенето и да привлече вниманието на международната общност към детските книги.

Всяка година различна национална секция на Международния съвет на книгите за младите хора е международен спонсор на деня, като избира темата и кани изтъкнат автор от страната домакин да напише послание до децата по света, както и илюстратор, който да изработи плакат. През 2024 г. спонсор е Япония, a темата на деня е: “Да прекосим  моретата на крилата на въображението“, като акцентът е да се насърчи въображението на децата за постигане на взаимно разбирателство и толерантност.

На този ден през 1805 г. е роден датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал незабравими детски приказки, като „Палечка“, „Малката русалка“, „Грозното пате“, „Храбрият оловен войник“ и много други, с които са израснали поколения деца.

През 2022 година в България са издадени 450 заглавия художествена детска литература и 113 заглавия научнопопулярна литература.

Източници: БТА, НСИ

TOP