Днес е Денят на Европа

„Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят“

Денят на Европа е посветен на мира и единството. На този ден през 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички. Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.

За да отбележат Деня на Европа, много забележителности в целия Европейски съюз ще бъдат осветени. Измежду тях са Триумфалната арка в Париж, Колизеумът в Рим, Гран Плас в Брюксел, мостът „Самюел Бекет“ в Дъблин, кметството на Вилнюс, форт Сен Анджело във Валета, президентският дворец в Братислава, площад „Сибелес“ в Мадрид, националният парламент в Букурещ и много други.

Национална галерия – Двореца в София, ще се превърне в екран за визуалния спектакъл „Твоят глас“, който ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Специално на 9 май ще отбележим и факта, че остава точно един месец до европейските избори на 9 юни. Спектакълът „Твоят глас“ започва в 21 ч. на 9 май.

Изображения: Европейската комисия в България

TOP