DiscoverEU: младежки конкурс за безплатна карта за пътуване с влак

DiscoverEU-mladejki-konkurs-bezplatna-karta-za-vlak

DiscoverEU: младите хора могат да кандидатстват, като 35 000 ще получат безплатна карта за пътуване

Европейската комисия публикува пролетната покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която 35 000 младежи ще получат безплатна железопътна карта, за да опознаят Европа.

Кръгът за кандидатстване започна на 15.03.2023 г. в 12,00 ч. и ще приключи на 29 март в 12,00 ч. За да спечелят железопътна карта, младежите трябва да кандидатстват на Европейския младежки портал, да отговорят на 5 въпроса от викторина, както и на един решаващ въпрос. Успешните кандидати, родени между 1 юли 2004 г. и 30 юни 2005 г., ще могат да пътуват в Европа до 30 дни през периода на пътуване между 15 юни 2023 г. и 30 септември 2024 г. Поканата е отворена за кандидати от държавите членки на Европейския съюз и от трети държави, асоциирани към програмата „Еразъм +“, като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция.

Ето и някои от маршрутите, на които ще могат да се насладят участниците през тази година:

  • Маршрут, посветен на Новия европейски Баухаус: открит е през януари 2023 г. и има за цел да вдъхнови младите хора при избора на дестинации, както и да се повиши осведомеността за един „красив, устойчив, обединен“ Европейски съюз;
  • Културен маршрут на DiscoverEU: той съчетава различни културни дестинации, включително архитектура, музика, изящно изкуство, театър, мода, дизайн и други;
  • Участниците в DiscoverEU могат да посетят европейските столици на културата, дестинации, включени в престижния Списък на световното наследство на ЮНЕСКО и места, които носят Знака за европейско наследство.

На участниците ще бъде предоставена и карта за намаления, която съдържа над 40 000 възможности за отстъпки в обществения транспорт, за културни прояви, настаняване, храна, спорт и други услуги, предлагани във всички отговарящи на условията държави.

Националните агенции по програматa „Еразъм+“ съдействат на младите хора, като организират информационни срещи преди заминаването, които ги подготвят за пътуването им. Те организират и срещи по линия на DiscoverEU — вълнуваща културна програма, която продължава от един до три дни във всички държави, участващи в „Еразъм+“.

Социалното приобщаване е основен приоритет на програма „Еразъм+“ и участниците с увреждания или здравословни проблеми ще бъдат подпомагани по време на пътуването си. Освен това през октомври 2022 г. националните агенции по програма „Еразъм+“ стартираха действието за приобщаване DiscoverEU, което даде възможност на организации, работещи с млади хора с по-малко възможности, както и на неформални групи млади хора да кандидатстват за безвъзмездни средства. Участниците в действието за приобщаване DiscoverEU ще получат допълнителна подкрепа, като например възможността да пътуват с придружаващи лица.

Програма DiscoverEU

TOP