Първите 16 тона пластмасови бутилки от автоматите на “Лидл” са предадени за рециклиране

Първите 16 тона пластмасови бутилки от автоматите на "Лидл" са предадени за рециклиране

Първите близо 16 тона пластмасови бутилки, събрани в автоматите на “Лидл България” са предадени за рециклиране, съобщиха от компанията. В следващите дни предстои и втора доставка на същото количество. Събраният материал ще послужи за производството на бутилки с 30 на сто рециклиран материал, които ще се използват за вода под собствена марка на “Лидл” (Lidl) – “Saguaro”.

Партньори на “Лидл България” в процеса са българските компании “ЕКО ПЕТ” ЕАД, където се извършва подготовка за рециклиране и “ИТД” ЕООД за същинското рециклиране и производство на преформи – заготовки за нови пластмасови бутилки.

Предаденото количество от 16 тона бутилки ще бъде достатъчно за производството на около 3,4 млн. бутилки за вода от 0,5 литра с 30 на сто рециклиран материал, каквато е зададената от Европейския съюз цел за всяка нова бутилка от PET материал от 2030 г. Производството е поверено на друг дългогодишен партньор на “Лидл България” – българската компания “Балдаран”, като бутилки изворна вода под собствената марка на веригата “Saguaro” с вложен 30 на сто рециклат ще влязат в продажба в страната още тази есен. Двете компании планират добавяне на рециклиран материал в бутилки и на други продукти от портфолиото собствени марки на “Лидл България”, произвеждани от “Балдаран”. 

Пилотният проект на веригата стартира в края на март и само за първите два месеца събраното количество надхвърли 1 100 000 бутилки и кенове. Интересът на потребителите продължава да расте и благодарение на активната им роля за по-малко от 4 месеца в автоматите на “Лидл” са събрани над 3 200 000 опаковки, от които над 2 000 000 PET бутилки и над 1 000 000 алуминиеви кенчета.

Интересът на хората към рециклирането е еднакво силен в големите и по-малките населени места, като в някои градове в последните 2 седмици събираемостта на автоматите достига нива от над 5000 опаковки средно на ден. Безспорен шампион е автоматът в град Добрич, в който се връщат между 7000 и 8500 бутилки/кена дневно. За сравнение по около 6000 опаковки на ден събират най-натоварените автомати в държави, в които тази система работи от години, съобщават още от компанията.

В рамките на своя пилотен проект “Лидл” постави автомати за обратно събиране на опаковки в десет свои магазина в девет града на страната – София, Варна, Пловдив, Добрич, Габрово, Монтана, Провадия, Троян и Балчик.

Повече информация за инициативата на „Лидъл“: https://www.lidl.bg/polezno-info/informaciya-za-klienta/reload

TOP