“Фолксваген” постигна споразумение за “най-всеобхватния” план за спестявания

"Фолксваген" постигна споразумение за "най-всеобхватния" план за спестявания

Галя Горнишка, БТА

Най-големият германски автомобилостроител “Фолксваген” (Volkswagen) е постигнал споразумение с представители на служителите си за мултимилиардна програма за спестявания за всички основни марки на компанията, предаде ДПА.

Разходите за персонал ще бъдат съкратени с 20 на сто в администрацията, но базираната във Волфсбург компания обяви, че няма да има принудителни съкращения.

Голяма част от спестяванията ще бъдат направени за сметка на фиксирани и материални разходи.

Очаква се програмата да увеличи печалбата с 4 милиарда евро (4,4 милиарда долара) до идната година, като ръководството се надява да увеличи постъпленията до 2026 г. до 10 милиарда евро годишно.

Прогнозите са рентабилността на продажбите да се увеличи от 3,4 на сто до 6,5 на сто.

Шефът на основната марка на “Фолксваген” Томас Шафер обяви плана за спестявания през лятото след месеци на преговори с работническия съвет на компанията.

“През последните седмици направихме голяма стъпка напред към разработката на най-комплексната програма, която марката е приемала някога”, заяви Шафер.

“Споразумението със служителите в важна стъпка, за да продължим по подетия път”, добави той.

Председателката на работническия съвет Даниела Кавало заяви, че споразумението ще укрепи конкурентоспособността в дългосрочен план, без да нанася едностранна вреда на служителите. “Не сме приемали никакви съкращения на заплати или на работни места”, отбеляза тя.

Според Кавало по-голямата част от спестяванията ще са в области, които не са пряко свързани с персонала. В допълнение към материалните и фиксираните разходи, планът ще обхване продажбите и продуктовото развитие.

Времето за разработване на нови модели ще бъде намалено до 36 месеца.

“Фолксваген” не уточни колко работни места ще бъдат съкратени. С оглед на съкращаването на разходите без освобождаване на служители, ще бъде удължено частичното пенсиониране (получаване на пенсия, като същевременно служителят продължава да работи частично – бел.ред.), каза говорителят на компанията.

Замразяването на наемането на нови служители от началото на ноември, също остава в сила.

След изненадващото прекратяване на субсидиите на германското правителство за покупка на електрически автомобили “Фолксваген” обяви днес, че подобно на други автомобилостроители ще плати субсидията за оставащото време.

“Фолксваген” ще изплати целия бонус за всички отговарящи на условията електрически автомобили, поръчани до 15 декември и регистрирани до края на март, съобщи компанията.

TOP