ЕС постигна предварително споразумение за по-строги правила за борбата с прането на пари

ЕС постигна предварително споразумение за по-строги правила за борбата с прането на пари

Илиян Цвейн, БТА

Европейският съюз е постигнал предварително споразумение за подобряване на начина, по който националните органи работят помежду си във връзка с борбата с прането на пари, в това число и в крипто сектора, предаде Ройтерс.

Представители на страните членки и Европейския парламент са се споразумели по време на преговори, приключили вчера, да се сложи край на настоящите различни национални подходи към борбата с прането на пари.

“Това ще гарантира, че измамниците, организираната престъпност и терористите няма да имат място за легализиране на печалбите си чрез финансовата система”, съобщи в изявление Венсан ван Петхем, министър на финансите на Белгия. Страната е ротационен председател на ЕС.

Сделката обхваща части от пакет от мерки за борба с изпирането на пари, който ще създаде нов орган на ЕС за борба с този вид дейност.

Съществуващите правила на ЕС срещу изпирането на пари ще бъдат разширени, така че доставчиците на услуги, свързани с криптоактиви трябва да извършват проверки на клиенти, извършващи трансакции на стойност 1000 евро (1090 долара) или повече, и да докладват за подозрителна дейност. Трансграничните крипто компании трябва да извършват допълнителни проверки.

Търговци на луксозни стоки, като бижутери и златари, както и продавачи на луксозни автомобили, самолети и яхти също ще трябва да извършват проверки на клиентите си.

В обхвата на подобни проверки могат да бъдат включени и професионални футболни клубове и агенти от 2029 г.

Ще бъде определен и максимален лимит за плащания в брой в целия ЕС от 10 000 евро, което ще затрудни престъпниците да перат пари, се казва в изявлението.

Фирмите, попадащи в обхвата на новите правила, ще трябва да идентифицират и проверяват лица, които извършват единични трансакции в брой между 3000 и 10 000 евро.

Новите правила ще се нуждаят от официалното одобрение на членките на ЕС и Европарламента, преди да влязат в сила.

TOP